Blogi


Inspiraation lähteitä

Uusi projekti alkamassa ja asiakas odottaa jo ensimmäistä photoshoppausta – fireworksillä – tai illustratorilla tehtyä suunnitelmaa, mutta päässä ei tunnu olevan mitään ideaa. Kyseinen tilanne ei ole uusi monellekaan web designerille. Itse aloitan uuden projektin suunnittelun ottamalla lyijykynän, sekä A4-paperin pöydälle ja alan selailemaan suosituimpia web gallerioita: Best Web Gallery, CSS Mania ja Design Bombs.

Aloitan muodostamalla mielessäni sivuston rakenteen, mikä vastaa asiakkaan sivujen tarkoitusta: Onko sivu yhdistykselle, yritykselle, yksityiselle vai portaali mistä löytää kaikenlaista? Rakenteen muodostan selailemalla web gallerioiden sivujen headereita, eli sivuston ensimmäistä kolmannesta jos sivu jaetaan kolmeen osaan (1. header, 2. content, 3. footer). Yhdistelen omasta mielestä parhaimpien sivujen ideoita ja teen niistä oman version, missä on sitten jokaisesta valitsemastani sivusta parhaimmat ominaisuudet. Sen jälkeen teen saman kahdelle muulle osalle. En piirrä mitään grafiikkaa paperille, koska se on turhaa. Käytän yleensä suorakulmaisia ja pyöreäkulmaisia laatikoita, sekä lyhyitä muistiinpanoja nuolilla varustettuina.

Käytän sivujen suunnittelussa monesti 960.gs -sivuston Grid -paketin mukana tulevia PDF-pohjia. Ne voi tulostaa ja niillä saa suunniteltua 960 -pikseliä leveitä sivuja ja paperin sivuille on mahdutettu muistiinpanoviivat.

Tehtyäni ensimmäisen luonnoksen paperille, näen sivuston mahdollisen rakenteen ja mahdolliset ongelmakohdat. Tässä vaiheessa ei ole yllätys, jos paperi lentää roskikseen ja aloitan kaiken alusta. Kun olen tyytyväinen paperiversioon, teen siitä photoshoppauksen grafiikoineen ja sen jälkeen teen HTML/CSS version.

Tapa millä teen sivuja ei ole ainoa oikea tapa tehdä niitä, jotkut tekevät suoraan HTML/CSS version – toiset pitävät Illustratoria tai Fireworksiä oikeana ohjelmana tehdä suunnitteluja. Minkälaisen työtavan sinä olet oppinut?

,

Sami

HTML5/CSS3 addikti ja aikamoinen nörtti ns. "true nerd". Työskentelen Haajalla web-suunnittelijana, sekä vapaa-ajalla tutkin aina uusia mahdollisuuksia toteuttaa verkkosivuja.