Blogi


Nopeuta projektien aloittamista

Yleensä uusien projektien aloittaminen alkaa uuden kansion ja css-tyylitiedoston tekemisellä. Usein kaikki tiedostot ja valmistelut tehdään uudelleen ja uudelleen jokaisen projektin alussa. Tiedostojen tekemiseen menee aikaa vain muutama minuutti, mikä on aika vähän, mutta entäpä jos teet sen kymmeniä tai jopa satoja kertoja projektien alussa?

Nopeuttaakseni projektien aloittamista, olen tehnyt kansion missä on kaikki mahdollinen valmiina:

HTML-kansio

Sisältää index.html tiedoston ja css, js, images -kansiot. CSS-kansiossa on reset.css ja style.css tyylitiedostot. Reset.css -tyylitiedosto ”alustaa” kaikkien selainten oletustyylit samoille arvoille, jolloin sivujen pitäisi näyttää samoilta jokaisella selaimella ja style.css on valmiina tyylien määrittelemistä varten.

Index.html -tiedosto sisältää valmiin pohjan, mihin olen liittänyt reset.css ja style.css -tyylitiedostot ja content-divin. Javascriptit laitetaan js-kansioon, mikä on oletuksena tyhjä.

Näin pienellä valmistelulla säästän aina aikaa uutta projektia aloittaessa.

HTML5

HTML5 aikakauden lähestyessä ajattelin päivittää valmiin html-kansioni HTML5 versioon. Löysin Nettutsin artikkelin kautta HTML5 Boilerplaten, mikä vaikutti ensisilmäyksellä erittäin hyvältä. Sen mukana tosin tulee monia erilaisia asetuksia, mitä normaalikäyttäjä ei tarvitse, joten omiin tarpeisiin muokkaaminen voi olla työlästä. Teen omasta HTML5 -versiosta bloggauksen tulevaisuudessa ja ajattelin laittaa sen julkiseen jakoon.

reset.css

Hyvän valmiin reset.css -tiedoston löytää osoitteesta http://meyerweb.com/eric/tools/css/reset/. Tiedostoon on laitettu kaikki mahdollinen, joten sitä kannattaa karsia projektin tarpeiden mukaan.

,

Sami

HTML5/CSS3 addikti ja aikamoinen nörtti ns. "true nerd". Työskentelen Haajalla web-suunnittelijana, sekä vapaa-ajalla tutkin aina uusia mahdollisuuksia toteuttaa verkkosivuja.